Η συνδικαλιστική δράση του Ιωάννη Σουπιού

2015-03-24 01:55

Ο κλάδος των διαιτολόγων - διατροφολόγων αποτελεί έναν έντονα ανταπτυσσόμενο κλάδο και οι επιστημονικές μελέτες όλο και ενδυναμώνουν την θέση της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας στην καθημερινότητα. 

Ο Ιωάννης Μ. Σουπιός ασχολείται από φοιτητής με θέματα του κλάδου όπου μάλιστα τα έτη 1997 και 1999 αποτέλεσε υπεύθυνο για την προώθηση της σχολής τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop.

Το 2002 εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα.

Αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια έντονα για την προάσπιση των συμφερόντων των αποφοίτων των τμημάτων διατροφής και διαιτολογίας των Ανώτατων Τεχνολονικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδος.

Το 2006 ώς γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής σε μία επικοιδομητική συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και με καθηγητές του τμήματος διατροφής και διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατάφεραν να εγγράψουν μετά από πολύμηνες διαδικασίες τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδοίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD).

Το 2008 ώς μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής σε συνεργασία με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και του Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων ξεκινάει η ίδρυση ενός φορέα εκπροσώπισης ΟΛΩΝ της διαιτολόγων - διατροφολόγων της χώρας την Ένωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος.

Το 2009 ιδρύεται η Ένωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος στην οποία αποτελεί μέλος της προσωρινής διοιηκούσας επιτροπής η οποία οδήγησε και την Ε.Δ.Δ.Ε. στην πρώτη εκλογική διαδικασία. Στις πρώτες εκλογές της Ε.Δ.Δ.Ε. έρχεται δεύτερος σε σταυρούς και καταλαμβάνει την θέση του Αντιπροέδρου της ΕΔΔΕ μέχρι και το 2011, όπου παραιτήθηκε .

Το 2011 και με αφορμή την έναρξη διαδικασίας έκδοσης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε συνεργασία με την συνάδλφο του Νικολέτα Μπακαλίδου και με πληρεξούσιο δικηγόρο προχωράνε την προώθηση γνωμοδοτικού σημειώματος προς την εκτελεστική επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας σύμφωνα με το οποίο ουσιαστικά αποδοκίμαζε και ανέλυε συνταγματικά ότι δεν μπορούσε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να μην έχει κοινό χαρακτήρα για όλους του αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 2013 με την συνάδελφο του Νίκη Ανδρουλάκη, βρίσκεται σε μία προσπάθεια να προωθηθεί η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ στον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην έκδοση σχέδιο προεδρικού διατάγματος και στην συνέχεια την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα αφορά την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος των Διαιτολόγων - Διατροφολόγων.

Τον Αύγουστο του 2013 συναντάται με τον υφυπουργό υγείας και του εκθέτει  τα προβλήματα του κλάδου και ζητάει άμεση λύση στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την ¨Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος του διαιτολόγου - διατροφολόγου.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 σε μία συντοντισμένη ενέργεια με τους συναδελφους του Κωνσταντίνο Ξένο και Χρήστο Παπαβαγγέλη ενημερώνουν τον αρμόδιο υφυπουργό και στις 4/9/2013 παραλαμβάνει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ μετά από εντολή του υφυπουργού υγείας σε μία συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Υγείας με τον Υφυπουργό και δέχεται την δέσμευση του υφυπουργού για άμεση έκδοση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για το επαγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου.

 

 

Τον Οκτώβριο του 2013 πλέον, γίνεται η τελευταία συνάντηση για τις τελικές παρατηρήσεις πρίν την υπογραφή του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος του επαγγέλματος των διαιτολόγων - διατροφολόγων. 

 

Τον Νοέμβριο του 2013 σε επικοινωνία που υπήρξε με το Υπουργείο Υγείας και σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Κωνσταντίνο Ξένο, Νίκη Ανδρουλάκη και Χρήστο Παπαβαγγέλη, ενημερώνουν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο κλάδος, ότι δεν υφιστάμεθα στα επαγγέλματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως είναι όλα τα άλλα επαγγέλματα υγείας και τελικά τον Φεβρουάριο του 2014 εκδίδεται ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) στον οποίο πλέον οι διαιτολόγοι - διατροφολόγοι ανήκουν στους επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας