Η συμμετοχή στις εκλογές της ΕΔΔΕ

2015-03-23 08:09

Aξιότιμοι συνάδελφοι,

 

Την Κυριακή 29/3/15 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της ΕΔΔΕ. Καλό θα ήταν όλοι οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα εφόσον μπορούμε, να προσέλθουμεστις κάλπες που θα υπάρξουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Καβάλα, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα για να ψηφίσουμε.

Είναι σημαντικό για όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η ενίσχυση του κλάδου θα λειτουργήσει προς όφελος όλων. Τα μέλη ενός συλλόγου έχουν δικαιώματα και θα πρέπει να απαιτούν από τα εκάστοτε μέλη των διοικητικών συμβουλίων να τους γνωστοποιούν όλα τα πεπραγμένα και όλες τις αποφάσεις που αφορούν τον κλάδο.

Στο χέρι, λοιπόν, όλων μας, είναι να συμμετέχουμε στις εκλογές και να απαιτούμε τα δικαιώματα μας, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από το καταστατικό. Το να γυρίζουμε την πλάτη απέναντι σε κάθε τι, δεν αποτελεί λύση.

Θεωρώ ότι η οικονομική ασφυξία του ελληνικού λαού έχει οδηγήσει και θα συνεχίσει να οδηγεί πολλούς στην εκμετάλλευση του επιστημονικού μας χώρου και όπως βλέπουμε πολλούς να εισβάλουν στην δουλειά μας, θα δούμε στο μέλλον την πίτα του διαιτολόγου - διατροφολόγου να προσπαθούν να την οικειοποιηθούν πολλοί περισσότεροι.

Αποτελούμε έναν κλάδο άκρως αναπτυσσόμενο ο οποίος σχετίζεται με την ανθρώπινη υγεία. Το 1989 δημιουργήθηκε το ΦΕΚ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πρώτων διαιτολόγων - διατροφολόγων της χώρας μας, στο οποίο υπάρχει εκτενής αναφορά στους τομείς ενασχόλησης μας. Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι μονάδες μαζικής εστίασης (κατασκηνώσεις, σχολές σωμάτων ασφαλείας, φοιτητικές εστίες σίτισης), βιομηχανίες τροφίμων, αποτελούν ορισμένα σημεία ενασχόλησης των ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ.

Υπάρχουν Θέσεις και μάλιστα αρκετές, στις οποίες μπορούν να εργαστούν συνάδελφοι μας. Δεκάδες κέντρα αποκατάστασης, εκατοντάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας, χιλιάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί, δεκάδες γηροκομεία, εκατοντάδες τομείς εκπαίδευσης. Σε όλους τους ανωτέρω χώρους θα μπορούσε και πρέπει να υπάρχει συνάδελφος μας.

 

Αυτό που χρειάζεται είναι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

 

Η ορμή είναι ανάλογη της μάζας, όσο μεγαλύτερη μάζα αποκτήσουμε, τόσο μεγαλύτερη ορμή και δύναμη θα αποκτήσουμε.

  • Ο Φ.Π.Α αποτελεί ένα μέτρο που οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που το αποδίδουν στο κράτος είμαστε ΕΜΕΙΣ. Έχουμε όλους τους νόμους υπέρ μας προκειμένου να απαλλαχτούμε από τον Φ.Π.Α.
  • Η συνεργασία συναδέλφων με γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, φοιτητικές λέσχες, παιδικές κατασκηνώσεις, μονάδες μαζικής σίτισης, είναι κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα από την στιγμή που οι νόμοι ορίζουν την ύπαρξη μας.
  • Η εκπαίδευση στην διατροφή και διαιτολογία πρέπει να παρέχεται ΜΟΝΟ από διαιτολόγους - διατροφολόγους. Εκατοντάδες θέσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα όπου έχουμε δεί, ιατρούς, νοσηλευτές κ.α. να αναλαμβάνουν την διδασκαλία μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου μας. 
  • Κάθε ενέργεια του κράτους που θα αφορά διατροφικές συστάσεις, διατροφική εκπαίδευση του πληθυσμού κλπ θα πρέπει να απαιτεί την ουσιαστική και καθοριστική συμμετοχή των διαιτολόγων - διατροφολόγων.  

 

Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά ΑΛΛΑ απαιτείται ΕΝΩΣΗ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ και ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.

 

Δεν σας κρύβω ότι οι δυο άνθρωποι που αποτέλεσαν ακρογωνιαίο λίθο στο να ασχοληθώ ξανά με την ΕΔΔΕ ήταν οι συνάδελφοι μας κ. Ξένος και ο κ. Παπαβαγγέλης διότι καθώς στο παρελθόν το προεδρείο της ΕΔΔΕ και πολύ περισσότερο ο συνάδελφος κ. Μανωλαράκης είχε κάνει μία σειρά προσπαθειών προκειμένου να τελεσφορήσει το θέμα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όμως οι εκάστοτε περιστάσεις και τα κωλύματα που επιμελώς κατάφερναν οι γνωστοί - άγνωστοι να επιφέρουν, δεν οδήγησαν σε θετική έκβαση. Έτσι τον Αύγουστο του 2013 σε μία άψογη συνεργασία με τον κ. Ξένο και τον κ. Παπαβαγγέλη καταφέραμε να στηρίξουμε την απαίτηση μας και να αποδείξουμε στην ηγεσία του υπουργείου υγείας τη σημαντικότητα της άμεσης νομοθέτησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μας, την εφαρμογή του άρθρου 134 για τα γραφεία κλινικής διατροφής και την υπαγωγή του επαγγέλματος μας στους επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έτσι λοιπόν ο υφυπουργός υγείας Αντώνης Μπέζας με υπευθυνότητα και συνέπεια και αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα του επαγγέλματος μας στην δημόσια υγεία προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργεις καλώντας στη συνέχεια και τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων διαιτολόγων - διατροφολόγων που υπάρχουν, σε μία διαβούλευση και μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες καταφέραμε να έχει κερδίσει ο κλάδος μας, την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την συμπερίληψη μας στους επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νόμου του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και ξεκίνησε ταυτόχρονα με εντολή του υφυπουργού υγείας κ. Μπέζα η διαδικασία σύστασης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) των διαιτολόγων - διατροφολόγων.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ..... ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ και θα πρέπει να αποδείξουμε στο κράτος και σε όλους που καπηλεύονται το επιστημονικό μας πεδίο ότι είμαστε πολλοί και ενωμένοι και ότι ερχόμαστε για να διεκδικήσουμε όλα μας τα δικαιώματα, τα οποία μας τα έδωσε το ίδιο το κράτος.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, απόφοιτοι ΑΤΕΙ και ΑΕΙ, πορευτείτε με την ΕΔΔΕ. Ο διχασμός  μπορεί να βοήθησε ορισμένους που είναι λάτρεις του "Διαίρει και Βασίλευε" αλλά σίγουρα δεν είναι προς όφελος του κλάδου.

Η ουσιαστική νίκη του κλάδου θα είναι η εγγραφή στην ΕΔΔΕ μεγάλου ποσοστού των αποφοίτων διαιτολόγων - διατροφολόγων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία.

Ορισμένοι έσπευσαν προ καιρού να με κατηγορήσουν ότι εκμεταλλεύτηκα την όποια σχέση υπήρχε με τον τότε υφυπουργό υγείας ΑΛΛΑ θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς ότι είπανε ήταν τιμητικό παρόλο που οι ίδιοι το εξέφρασαν σαν κατηγορία, διότι το να χρησιμοποιείς την οποιαδήποτε σχέση σου με κυβερνητικό παράγοντα προς όφελος του κλάδου και όχι προς ατομικό όφελος .... ΣΕ ΤΙΜΑ και δεν σε καθιστά υπόλογο.

Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν κάποιοι ότι ο τότε κυβερνητικός παράγοντας δεν έκανε ούτε το χατίρι κανενός, ούτε λειτούργησε ψηφοθηρικά, όπως κάποιοι έσπευσαν να πούνε, αλλά έπραξε το καθήκον του με ευθύνη  και υπευθυνότητα όταν ενημερώθηκε ΕΠΑΡΚΩΣ για την σημαντικότητα των θεμάτων που μας απασχολούσαν σαν κλάδος.

Τέλος, καλώ όλους τους συναδέλφους να συνπορευτούμε ενωτικά και με βασικό στόχο και σκοπό την ενδυνάμωση του κλάδου μας και την διεκδίκηση όλων των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους που θα συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΔΔΕ καλή επιτυχία αλλά κυρίως εύχομαι η 29/03/2015 να αποτελέσει την έναρξη μίας νέας πορείας για το κλάδο, μίας πορείας που θα οδηγήσει το επαγγελματικό και επιστημονικό μας πεδίο σε στιγμές πλήρους σεβασμού τόσο από το κράτος, όσο και από όλους τους άλλους επιστημονικούς κλάδους.

 

Με εκτίμηση

Ιωάννης Σουπιός