Η πορεία μέσα στο κλάδο των διαιτολόγων - διατροφολόγων

2015-03-20 01:59

Ο κλάδος των διαιτολόγων - διατροφολόγων αποτελεί έναν έντονα ανταπτυσσόμενο κλάδο και οι επιστημονικές μελέτες όλο και ενδυναμώνουν την θέση της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας στην καθημερινότητα. 

Ο Ιωάννης Μ. Σουπιός ασχολείται από φοιτητής με θέματα του κλάδου όπου μάλιστα τα έτη 1997 και 1999 αποτέλεσε υπεύθυνο για την προώθηση της σχολής τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop.

Το 2002 εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα.

Αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια έντονα για την προάσπιση των συμφερόντων των αποφοίτων των τμημάτων διατροφής και διαιτολογίας των Ανώτατων Τεχνολονικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδος.

Το 2006 ώς γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής σε μία επικοιδομητική συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής κύριο Νίκο Γιατρά, τα μέλη του ΔΣ και με καθηγητές του τμήματος διατροφής και διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατάφεραν να εγγράψουν μετά από πολύμηνες διαδικασίες τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδοίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD).

Το 2008 ώς μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής σε συνεργασία με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και του Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων ξεκινάει η ίδρυση ενός φορέα εκπροσώπισης ΟΛΩΝ της διαιτολόγων - διατροφολόγων της χώρας την Ένωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος.

Το 2009 ιδρύεται η Ένωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος στην οποία αποτελεί μέλος της προσωρινής διοιηκούσας επιτροπής η οποία οδήγησε και την Ε.Δ.Δ.Ε. στην πρώτη εκλογική διαδικασία. Στις πρώτες εκλογές της Ε.Δ.Δ.Ε. έρχεται δεύτερος σε σταυρούς και αναλαμβάνει την θέση του Αντιπροέδρου της ΕΔΔΕ μέχρι και το 2011. Στην διετία αυτή με το ΔΣ της ΕΔΔΕ, γίνεται το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της διαδικασίας για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του διαιτολόγου - διατροφολόγου.

Το 2012 και με αφορμή εισήγηση που υπήρξε περί δύο αδειών ασκήσεως επαγγέλματος (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) σε συνεργασία με συνάδελφο και με πληρεξούσιο δικηγόρο προχωράνε την προώθηση γνωμοδοτικού σημειώματος προς την εκτελεστική επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας σύμφωνα με το οποίο ουσιαστικά αποδοκίμαζε και ανέλυε συνταγματικά ότι δεν μπορούσε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να μην έχει κοινό χαρακτήρα για όλους του αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 2013 με την συνάδελφο του, Νίκη Ανδρουλάκη, βρίσκεται σε μία προσπάθεια να προωθηθεί η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ στον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην έκδοση σχέδιο προεδρικού διατάγματος και στην συνέχεια την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα αφορά την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος των Διαιτολόγων - Διατροφολόγων. 

Τον Αύγουστο του 2013 συναντάται με τον υφυπουργό υγείας , του εκθέτει  τα προβλήματα του κλάδου και ζητάει άμεση λύση στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος του διαιτολόγου - διατροφολόγου αφού στο παρελθόν το προεδρείο της ΕΔΔΕ και πολύ περισσότερο ο συνάδελφος Μανώλης Μανωλαράκης είχε κάνει μία σειρά προσπαθειών προκειμένου να τελεσφορήσει το θέμα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όμως οι εκάστοτε περιστάσεις και τα κωλύματα που επιμελώς κατάφερναν οι γνωστοί - άγνωστοι να επιφέρουν δεν οδήγησαν σε θετική έκβαση.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 σε μία συντοντισμένη ενέργεια με τους συναδελφους του Κωνσταντίνο Ξένο και Χρήστο Παπαβαγγέλη ενημερώνουν τον αρμόδιο υφυπουργό και στις 4/9/2013 παραλαμβάνει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ μετά από εντολή του υφυπουργού υγείας σε μία συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Υγείας με τον Υφυπουργό και δέχεται την δέσμευση του υφυπουργού για άμεση έκδοση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για το επαγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου.

 

 

Τον Οκτώβριο του 2013 πλέον, γίνεται η τελευταία συνάντηση για τις τελικές παρατηρήσεις πρίν την υπογραφή του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος του επαγγέλματος των διαιτολόγων - διατροφολόγων στην οποία συμμετέχουν ο κ. Σουπιός, ο κ. Ξένος και μέλη των ΔΣ της ΕΔΔΕ και του ΠΣΔΔ. 

 

 

Τον Νοέμβριο του 2013 και αφού ο υφυπουργός υγείας είχε ενημερωθεί εκτενώς από τον κ. Σουπιό και κ. Ξένο, για το πρόβλημα των διαιτολόγων - διατροφολόγων ότι δεν υφίστανται στους επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε συντονισμένη προσπάθεια που υπήρξε με το Υπουργείο Υγείας και σε συνεργασία με τους συναδέλφους του, Κωνσταντίνο Ξένο, Νίκη Ανδρουλάκη, Χρήστο Παπαβαγγέλη και Μανώλη Μανωλαράκη, καταφέρνουν στον νόμο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 να ενταχθούν οι διαιτολόγοι - διατροφολόγοι στους επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.). Ταυτόχρονα με τα ανωτέρο, με εντολή του υφυπουργού υγείας κ. Μπέζα, ξεκινάει και η διαδικασία για την σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου των Διαιτολόγων - Διατροφολόγων.