Το μπέρδεμα με την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος

2015-12-21 23:55

 

Σήμερα Δευτέρα 21/12/2015, δέχθηκα μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων, προκειμένου να ενημερωθώ για μία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ δύο μελών του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου, τον κ. Μανωλαράκη και την κ. Ανδρουλάκη αλλά και να ρωτηθώ σχετικά με το τι συμβαίνει με τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, όπου ζητήθηκε η άποψη μου.

Ως εκ τούτου θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους συναδέλφους για τα εξής

1.  Η κυρία Ανδρουλάκη κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο ότι εκδίδονται άδειες ασκήσεως επαγγέλματος με μορφή που δεν έρχεται σε συμφωνία με το προεδρικό διάταγμα. Στις 05/04/2015, με ηλεκτρονικό μήνυμα, έστειλε άδεια από την περιφέρεια κρήτης η οποία έχει εκδοθεί με τρόπο που δεν συμφωνεί με το προεδρικό διάταγμα.

 

 

 

 

2. Στις 21/05/2015 το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε με επιστολή από 3 μέλη περιφερειακών συμβουλίων ότι βρήκε στην Περιφέρεια Κρήτης, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, άδειες οι οποίες δεν συμφωνούν με το Προεδρικό Διάταγμα και μάλιστα δήλωσαν την ανησυχία τους για το γεγονός αυτό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΔΕ, αποδέχθηκε ότι όντως το ζήτημα είναι σοβαρό και ανέφερε ότι θα τεθεί πρός συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

 

3. Στις 31-05-2015, κατά την δεύτερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στο Θέμα 6 της ημερήσιας διάταξης, το θέμα συζητήθηκε όπως θα δείτε, και λήφθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις, όπως θα δείτε

 

 

Μέχρι και σήμερα, κάποιο νεότερο σε σχέση με το ζήτημα αυτό δεν έχει υπάρξει αλλά ταυτόχρονα δεν έχω λάβει και γνώση εγγράφου της νομικής συμβούλου που σκοπό θα είχε την διασφάλιση των μελών της ΕΔΔE, ¨οπως αναφέρθηκε ότι θα γίνει κατά την 2η συνεδρίαση του ΔΣ.

 

4. Πρόσφατα ενημερώθηκα για την έκδοση 2 αδειών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις οποίες απουσιάζε η λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ/ΟΥ

 

Ορισμένοι θέλουν να εθελοτυφλούν για τα προβλήματα διότι πιθανόν να μην μπροούν ή να μην ξέρουν να τα αντιμετωπίζουν, όμως είναι υποχρέωση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων να βρίσκουν λύση.

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, θα ήθελα να γνωρίσω στους συναδέλφους ότι η έκδοση αδειών οι οποίες δεν έχουν συνταχθεί σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί πρόβλημα. 

Ως εκ τούτου και κατά προσωπική εκτίμηση, οι συνάδελφοι είτε καλό θα ήταν να περιμένουν μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα (ούτως ή άλλως, δεν πιέζει κάποιον ο χρόνος), είτε αν αποφασίσουν να βγάλουν την άδεια τους, καλό θα ήταν να είναι ενημερωμένοι και αν η άδεια τους δεν έχει μορφή σύμφωνη με το Προεδρικό Διάταγμα, να μην την παραλαμβάνουν.

 

Επίσης το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το ότι στις άδειες γίνεται η αναφορά από πότε πληροί τις νόμιμες προύποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Κατ' αυτό το τρόπο αναγραφής του δημοσίου εγγράφου αφήνεται παράθυρο ότι μέχρι την ημέρα έκδοσης της άδειας, ο κάθε συνάδελφος δεν ασκούσε ΝΟΜΙΜΑ το επάγγελμα του διαιτολόγου - διατροφολόγου. Δυστυχώς το ανωτέρο ζήτημα δεν όχλησε κανέναν και μάλιστα η προσθήκη άρθρου στις μεταβατικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος θα αποτελέσει λύση του προβλήματος αυτού.

 

Θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, η διευθέτηση του προβλήματος αυτού, να γίνει από τον συνδικαλιστικό φορέα των διαιτολόγων - διατροφολόγων, την ΕΔΔΕ, όμως για να γίνει αυτό, χρειάζεται να υπάρξει καθολική γνώση του προβλήματος και της λύσης που πρέπει να δοθεί, και αυτό είναι δύσκολο να γίνει όσο υπάρχει η εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι στις περιφέρειες και όχι στο υπουργείο υγείας, το οποίο έστειλε και το λάθος υπόδειγμα και όσο η ημιμάθεια πολεμάει την γνώση.

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και εύχομαι οι πληροφορίες που λάβατε να σας φανούν χρήσιμες. 

 

Με εκτίμηση 

Ιωάννης Σουπιός

ΜΗ ΚΑΤΟΧΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

 

Φωτογκαλερί: Το μπέρδεμα με την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος